Valittamalla puolustetaan kansanvaltaa

17.2. 2023

Lapin Kansan pääkirjoitustoimittaja ja eräs populistinen paikallispoliitikko ovat löytäneet toisensa. Kyseinen paikallispoliitikko (LK16.2.) ja Lapin Kansan pääkirjoitustoimittaja (LK 17.2.) kirjoittivat ammattijarruttajista ja valittajista.  On hämmästyttävää, että lehti, jonka olemassaolo perustuu demokratiaan ja mielipiteen ja sananvapauteen antaa vähintäänkin rivien välissä ymmärtää, että jotkut ihmisten demokraattisissa vaaleissa tekemät valinnat ovat vääriä. Haluaako lehti rajoittaa ihmisten demokraattisia oikeuksia?

Paikallispolitiikko kirjoittaa samaan sävyyn, mutta poliittisen kokemuksensa puutteen vuoksi, häneltä ei voi odottaakaan ymmärrystä monimutkaisessa ja demokratian keskeisiä periaatteita koskevassa asiassa. Demokratia eli kansanvalta on suojellut itseään byrokratialta, virkavaltaisuudelta ja autoritaarisuudelta, harvainvaltaisuudelta sekä rahan ylivallalta antamalla ihmisille oikeuden valittaa tehdyistä päätöksistä.

Lapin Kansan pääkirjoitustoimittaja mainitsee hankkeet, joiden hän arvelee olevan Rovaniemen kaupungin kannalta ensiarvoisen tärkeitä: Ounasvaara, Sairaalanniemi ja Valionranta, tornihotelli kaupungin keskustaan ja Kärkkäisen tavaratalo. Mitä nämä hankkeet pitävät sisällään? Ounasvaarassa suunnitellaan ainutlaatuisen luonnon tuhoamista matkailuyrittäjien tarpeisiin. Sairaalanniemi ja Valionranta luovutetaan rakennusyrityksille eli gryndereille. Osuuskauppa Arina suunnittelee rakentavansa kaupungin keskustaan tornihotellin, joka tuhoaa Rovaniemen kaupunkikuvan. Kärkkäisen tavaratalo taas heikentää niin Rovaniemen mainetta kuin paikallisten pienyritysten toimintamahdollisuuksiakin. Lisäksi se voimistaa kulutuskeskeistä, luontokatoa ja ilmastonmuutosta voimistavaa elämäntapaa.  

Kaikki nämä ovat todellisuudessa suuren rahan hankkeita. Ne eivät palvele kaupunkilaisten etuja. Rovaniemeläisillä ja meillä heidän edustajillaan on velvollisuus vastustaa näitä tarpeettomia ja vahingollisia hankkeita, joita kaiken lisäksi ajetaan usein laittomiksi ja puutteellisiksi todettujen kaavojen turvin. Puuttuminen yhteiskunnan ongelmiin kaikilla demokratian suomilla keinoilla on enemmän kuin toivottavaa, siten puolustetaan kaupunkilaisten etuja ja sitä aion jatkaa.

Palaa etusivulle