
Imperialistinen Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan Ukrainassa helmikuussa 2014 tapahtuneen vallankumouksen jälkeen. Tuolloin Ukrainan parlamentti sääti lain, jolla heikennettiin venäjänkielen asemaa. Tämä suututti Krimin niemimaan venäjänkielistä enemmistöä. Venäjän armeijan erikoisjoukkojen ja venäläisen Wagner palkkasotilasarmeijan vihreät miehet tulivat Krimille ja ottivat sen haltuunsa käytännössä taisteluitta parissa viikossa. Huhtikuussa 2014 sota laajeni Itä-Ukrainaan lähinnä venäjänkielisen väestön asuttaman Donbassin alueelle Venäjän armeijan ja paikallisten, itsenäisyyttä tai vähintäänkin itsehallintoa vaatineiden separatistien sekä Ukrainan armeijan välillä.
Sotaa käytiin asemasotana aina vuoden 2022 helmikuun 24 päivään saakka, jolloin Venäjän armeija aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Presidentti Putin määritteli sotaa edeltäneessä televisiopuheessaan sodan, jota hän nimitti “erityiseksi sotilaalliseksi operaatioksi” päämäärät:
- “Täytyi viipymättä lopettaa se painajainen – kansanmurha siellä (Ukrainassa) asuvia miljoonia ihmisiä kohtaan, jotka panevat toivonsa vain Venäjään, panevat toivonsa vain meihin kaikkiin. Juuri nämä pyrkimykset, tunteet, ihmisten tuska, olivat meille tärkein motiivi päätökselle tunnustaa Donbassin kansantasavallat.”
- “Sen (operaation) tavoite on suojella ihmisiä, jotka ovat kahdeksan vuoden ajan olleet Kiovan hallinnon nöyryytysten ja kansanmurhan kohteina. Sitä varten me pyrimme Ukrainan demilitarisointiin ja vapauttamiseen natseista ja saattamaan oikeuden eteen ne, jotka ovat tehneet lukemattomia verisiä rikoksia siviilejä, myös Venäjän federaation kansalaisia, vastaan.”
- “Suunnitelmiimme ei kuitenkaan kuulu Ukrainan alueiden miehitys. Me emme aio pakottaa ketään mihinkään voimakeinoin. “
Täysimittainen sota on jatkunut lähes vuoden ajan. Sen aikana on kuollut tuhansia tai kymmeniä tuhansia ukrainalaisia ja venäläisiä sotilaita ja tuhansia on haavoittunut. Materiaaliset tuhot ovat laajoja. EUn esittämien arvioiden mukaan Ukrainan jälleenrakennus maksaa jo nyt 700 miljardia euroa ja voi viedä vuosikymmeniä. Sodan jatkuessa tuhot laajenevat. Myös tuhansia ukrainalaisia siviilejä on kuollut Venäjän ohjusiskuissa ja tykistötulessa ja miljoonia joutunut jättämään kotinsa ja maansa. Suomessa haki vuonna 2022 tilapäistä suojelua 47 000 ukrainalaista ja tänä vuonna on arvioitu, että määrä kasvaa ainakin 30 000. Näin ollen Suomeen muodostuu jo tänä vuonna noin 100 000 ukrainalaisen vähemmistö.
Ukraina on saanut ulkomailta laajaa sotilaallista ja taloudellista tukea. Suurin avunantaja ovat olleet USA ja EU. Yhteensä apua on annettu yli 100 miljardin euron arvosta. Ukrainan puolustuskyky on aseistuksen osalta länsimaisen avun varassa.
Venäjän ja Ukrainan sota tulisi saada loppumaan. Sotaan johtivat molempien osapuolten virhearviot. Venäjä arveli pystyvänsä saavuttamaan tavoitteensa nopeasti valtaamalla Kiovan mutta ei onnistunut ja on nyt juuttunut kuluttavaan sotaan. Venäjän taloutta ja yhteiskunnan kestokykyä horjuttavat länsimaiden asettamat talouspakotteet, joiden vaikutuksia lännessä kuitenkin yliarvioitiin. Venäjä on pystynyt korvaamaan läntisiä taloussuhteitaan suhteilla Kiinaan, Intiaan, Iraniin ja muihin maailman maihin, joista valtaosa ei ole osallistunut lännen pakotteisiin.
Ukraina kärsii sodasta eniten taloudellisesti, sotilaallisesti ja inhimillisesti. Ukrainan presidentti Zelenski ja maan muu johto on kertonut päämääräkseen Ukrainan alueen vapauttamisen kokonaan eli palaamisen ennen vuotta 2014 vallinneisiin rajoihin. Lisäksi Ukraina haluaa edelleenkin NATOn jäseneksi ja myös EUhun.
Näyttää epätodennäköiseltä, että Ukraina saavuttaa tavoitteensa. Venäjän joukkojen poistumisen asettaminen rauhanneuvottelujen ehdoiksi tarkoittaa käytännössä sitä, että ukrainalaisia ja venäläisiä sotilaita sekä siviilejä kuolee ja omaisuutta tuhoutuu jatkossakin. Käsitykseni on, että sekä Venäjän että Ukrainan tulisi luopua osasta tavoitteistaan. Ukrainan tulisi luovuttaa Krimin niemimaa ja Venäjän nyt hallussa pitämät alueet Venäjälle. Sota on saatava loppumaan. Kuolleet eivät tarvitse itsenäisyyttä tai maata, vain elävät tarvitsevat.
Periksi antaminen Venäjän imperialismille tässä tilanteessa olisi teko, joka mahdollistaisi sen, että tämän hetken vääryydet olisi mahdollista oikaista tulevaisuudessa. Historia ei alkanut 24.2. 2022 eikä se lopu joskus solmittavaan rauhaan. Historialliset vääryydet on mahdollista oikaista mutta vain jos on elossa joku, joka ne oikaisee.
Venäjän imperialismin tuhoaminenkaan, josta jotkut haaveilevat, ei lopeta sotia, sillä jäljelle jäävät muut imperialistiset maat, jotka väistämättä ajautuvat ennen pitkää sotaan. Ainoastaan imperialistisen järjestelmän lopettaminen kokonaisuudessaan voi taata rauhan. Imperialismin vastustaminen nykyisen sodan synnyttämässä militaristisessa ja sotaisessa ilmapiirissä ja kilpavarustelun maailmassa on vaikeaa. Jos imperialismia aiotaan pystyä vastustamaan tulevaisuudessa, tämä sota, ja muut sodat täytyy saada loppumaan.